17 May 2014

Immejurkie Innetbos


Innetbos moet eigenlijk zijn  ‘in het bos’, maar vond het zo leuk staan bij immejurkie. Wat is er toch met een bos, dat je er door verandert, ook al is het maar even. Neem nou een boom. Vroeger klom ik er vaak in, tot een meter of 8 hoog, om op een tak te gaan zitten. Ik was een klein, dun en lenig dingetje, dus ik kon hoog komen. D’r is iets met bos en bomen. Je zult me niet een boom zien knuffelen of tegen een pol mos zien fluisteren. Maar d’r is iets. Vandaag met een groep kinderen in zo’n klimbos geweest. Allemaal wilden ze omhoog, van boom tot boom. Ik ook, maar ik was grondstewardess. Iedereen vindt een klimbos fantastisch, ook al is het te hoog, te lastig, te alles. Dat we in die bomen klimmen is denk ik niet iets aperigs, want we gaan er niet bij gillen en we vreten ook geen blad. Iets groenerigs-biologisch-natuurderigs dan. Ik ben een beetje thuis in het Rudolf Steiner gedachtengoed, maar ook antroposofen blijven redelijk aards, hoe astraal ze ook zijn. Heb ze nooit op boomkleven betrapt. De groene politiek zie je ook al niet noest in een boomhut vergaderen over bomen. Die zitten het liefst lekker comfy in een fijn zaaltje met koffie over groene dingen te praten.
Gemiste kans. Innetbos is het anders. Leuk-anders. Walk&Talks gaan heel goed in het bos. Techno-iphone-alles-free gewoon lopen en naar ’t verhaal van je W&T-maatje luisteren. Doe het te weinig, W&T’s.
Innetbos is het echt anders. Komt-ie: ooit van sprookjesweiland gehoord? Of van sprookjeseiland, sprookjeszee of ik zeg maar wat: sprookjeslucht? Precies. Ik ook niet. Sprookjesbos! Now we’re talking. Dat is het. Denk Grimm, Potter, Rood Kapje, wat heb je nog meer, Hobbit, Gruffalo. Dat is het. Innetbos komen de verhalen vanzelf. Innetbos op grote hoogte aan een kabel omhoog klimmen, dan ben je toch zeker heel iemand anders dan anders? Innetbos op een goeie W&T ben je ook even vrij van alles-wat-ik-nog-moet en heb je tijd voor verhalen. Dat is het. Verhalen. Komen vanzelf in je hoofd. Vandaar al die Immejurkies. Ben grotendeels in een bosomgeving opgegroeid, zat vaak in de hoge beuk, daar komen die verhalen gewoon vandaan. Sommige mensen gaan naar het strand, lekker even je hoofd leegmaken. Je snapt zeker wel dat ik daar dus niet naar toe ga en als ik er al heen ga, dan met een capuchon op. Ga me daar een beetje m’n hoofd leeg laten waaien. Wie moet dan die immejurkies verzinnen? Dabbedoelik.
16 May 2014

ThrillSeeking op Libelle Zomerweek


HOE kan het dat ergens tussen de 1 en de 2 miljoen vrouwen wekelijks de Libelle lezen, maar niemand met mij meewil naar de Libelle Zomerweek. Ik ga voor m’n werk, omdat ik wil weten wie die lezeressen zijn en vooral wie de columnisten zijn. En wat zij doen wat ik niet doe. Immejurkies maken wat te grote gedachtensprongen, waardoor niet iedereen ze in een keer snapt. Hoor ik van lezers. Ze moeten een immejurkie soms twee keer lezen, voordat ze d’r snappen.
Libelle columns maken geen grote gedachtensprongen, zijn wat meer aangelengd met woordwater. Die moet ik dan weer twee keer lezen, omdat ik denk dat ik erover heen heb gelezen.
Ik vind dat een column altijd een schommelgevoel moet geven. Je bent lekker aan het lezen, alsof je dus kalm schommelt, totdat whoooosshh je die soort valbeweging maakt die je in je buik voelt. Je ziet ’t aankomen en je gaat erin mee. Denk schommelschip in de efteling, maar dan iets minder heftig. D’r moet een thrilletje inzitten. Dat thrilletje mis ik bij de columns in vrouwenbladen. Willen de lezers het gewoon niet? Of is het niet te doen om elke week een column met een schommelschip-thrill weg te tikken? Immejurkies zijn geen thrillers, maar moeten wel een thrillertje hebben. Een positief thrillertje.
Maar die Libelle Zomerweek dus. Niemand wil met me mee. Ik heb het ook aan mannen gevraagd, 3 zelfs. Schoten in de lach. Ik ook. Toch klopt er ergens iets niet. Iedereen kijkt me verbaasd aan, maar er gaan ondertussen wel zo’n 80.000 mensen naar die zomerweek. Kaartje kost ca EUR 20. Dat is de eerste EUR 1,6 mln in de pocket van Sanoma. Oja, parkeerkaartje kost tegen de EUR 7. En dan geeft de gemiddelde bezoeker ook nog eens een paar tientjes uit aan shopping en catering en voila, de omzet tikt de EUR 4 tot 5 mln aan. In 1 week. Dit is losse pols rekenwerk, want je weet, een Immejurkie moet in 30 min klaar zijn, maar de grote lijn klopt. Die EUR 4 a 5 mln vind ik dan weer wel een aardige thrill. Als ik dat met thrill free immejurkies bij elkaar zou kunnen tikken, begin ik nu.
Eigenlijk wil ik helemaal niet meer dat iemand met me meegaat naar die zomerweek. Ga me daar een beetje m’n marktonderzoek delen zeg. Immejurkie gaat eens lekker in d’r uppie thrill seeken in Almere.


12 May 2014

Taaljurkie. Deze column kost een euro.

Immejurkies leveren vaak een glimlach op bij de lezer. Daar deed ik het altijd voor. Tot voor kort. Dat moet ik even uitleggen. Ik las op bbc dat grappige mensen veel vaker getikt zijn dan ongrappige mensen. Grappige mensen zitten vaker net over het randje van normaal en hebben grotere kans op psychische ellende, dan ongrappige mensen. Vooral als ze ook nog eens creatief zijn. Dat kan dus ook voor mij gelden, als de jurkies inderdaad iets grappigs en creatiefs hebben. Crisis! Zometeen val ik in die bbc-categorie, zal toch niet? Dus of de immejurkies zijn niet grappig of creatief, wat op zich wel jammer zou zijn, of  ze zijn het wel. Daar schrok ik wel even van, omdat ik dan waarschijnlijk, volgens de bbc-theorie, meer dan een  tikkeltje typisch zou zijn.
Totdat ik dit bedacht, denk even met me mee: mensen die veel lachen, leven langer. Lachen is verschrikkelijk gezond. Dus als een immejurkie iemand aan het lachen maakt, zou ik dus eigenlijk een deel van hun zorgverzekeringspremie moeten ontvangen van  hun verzekeraar, omdat ze dankzij mij zo verschrikkelijk gezond zijn. Ik maak ze namelijk aan het lachen. Schrijnend hoor. Terwijl ik zelf dus blijkbaar half getikt, op het randje van normaal immejurkies zit te tikken, zorg ik dat mijn lezers stralend de 100 halen. Daarom vraag ik vanaf nu voor elke column, die jou een glimlach bezorgt, een euro. Dan mag je’m zovaak lezen als je wilt. Blijf je lekker gezond. 

Mail bij nieuw jurkie