28 Jun 2014

Immejurkie bedenkt een formule


 Je kunt zeggen wat je wilt, maar het leven van de meeste vrouwen heeft 1 Grote Constante. Hoe hard je ook werkt, ergens op een kantoor, in een winkel, fabriek of waar dan ook, het komt dagelijks terug. Op de keukentafel, in de slaapkamer. Overal. Maakt niet uit of je vreselijk hoog bent opgeleid, niet bent opgeleid of zelf opleidt, het zal noooit veranderen. Van al je vriendinnen op facebook, weet je zeker dat fb net zo’n constante is als Dat Ene. Je kunt tegen je man tekeer gaan, dat je hier niet voor bent geboren. Je kunt naar de markt om 60 dezelfden te kopen. Je kunt dienst weigeren. Helpt niet. Het is allemaal umsonst and to no avail. De constante doet wij hij doet: er altijd zijn. Loopt je man bij je weg, vertrekt je kind naar de States, ben je zelf in de States of nog verder weg. Het blijft. Zelfs als je uit een koffer leeft. En het is een vrouwending, dat moet haast wel, anders had Einstein er wel een formule op bedacht. Iets met relativiteit van links en rechts en dat het altijd hetzelfde blijft. Nobelprijs voor de Vrede krijg je er ook niet voor, maar ja, die krijgt Malala zelfs niet. Lintje ook niet, terwijl het hier om zuiver liefdadigheid gaat. Weet je hoeveel minuten ik het al heb gedaan in mijn leven? Excelsheetje d’r bij: 700 uur. Sokken sorteren. De grote constante. Wie maakt er even een formule voor? Ik denk aan E x P x W = U (E eenzame sok, P personen in huishouden, W wasbeurten, U uren sorteren). 

25 Jun 2014

Taaljurkie. Fijn.


Het is 2014, je bent 34, je hebt een stoppelbaard, spierballen als kabeltouwen en een hip beroep. Wat zeg je dan als iets goed gaat: fijn. Fijn.
Mijn opa, die ruim 101 werd, zei ook vaak: fijn. Wat een fijn weer, Majet, zei hij dan. Wat fijn dat je er bent. Of: wat een fijne vent, jouw man.
Wie zegt er nou nog ‘fijn’? Ik dacht dus alleen mensen van vroeger, heel vroeger, want zelfs ik zeg het niet meer. Alleen in de ironische zin: nou fijn, m’n laptop is gecrasht. Of: fijne jongen, die suarez.
Even opzoeken maar weer: fijn komt van ‘finis’, Latijn voor (vrij vertaald) uitstekend afgerond.
Later gingen de ridders en jonkvrouwen het woord gebruiken. Dan ging het vooral over mooie vrouwen of mooie sieraden. Vrouwelijk dus.
Zakelijk hoor je dit: fijn dat je het zo snel kunt aanleveren. Ook dat zijn de jongere mensen, onder de 35 wat mij betreft. Je weet dan niet helemaal zeker of ze het wel fijn vinden. Het kan betekenen dat je als de sodemieter die copy moet gaan schrijven, anders loopt alles totalemento uit de hand. Dat is sowieso het lot van de copywriter. Copy komt aan het einde van een traject. En dan moet je zwart op wit en zichtbaar voor iedereen laten zien of je het hebt begrepen, leuk kunt verwoorden, strak binnen de kaders van stijl, tijd en ruimte. Mij best, of nee, mij fijn.
Je hebt ook fijntjes. Fijntjes kan bijna alleen maar akelig zijn: ik zal het hem eens fijntjes uitleggen. Berg je dan maar.
Fijn maakt een comeback. Hoorde het zelfs in eigen huis. Wel fijn, een goed cijfer voor m’n toets. Ze zeggen sowieso veel minder lelijke woorden, de kinderen van nu. Ook de stoppelbaarden van tegen de 30 hoor ik nooit iets anders met een f dan fijn zeggen. Dat kan 2 dingen betekenen.
1. Ze vinden het fijn om fijne dingen te zeggen
2. Laten we maar niks lelijks zeggen, die mevrouw is al wat ouder
Mij fijn, ik ga intussen een beetje social turven om te bewijzen dat Fijn echt heel 2014 is.

22 Jun 2014

Immejunkie

In je tentje, hutje, huisje, hotelletje zal het blijken deze zomer. Ben je een junkie van van alles en nog wat, of ben je lekker Zen met jezelf. ImmeZennie, bij wijze van spreken.
Laat me raden waar je allemaal immejunkie van bent.

 • Van je eigen bed – snap ik
 • Van je eigen wc – snap ik ook
 • Van je eigen keukentafel – zal wel meevallen
 • Van je eigen keuken en keukengerei – klopt, maar ’t went wel, zo’n ieniemienie keuken met gekke lepels en rare eierdopjes van plastic
 • Van je fb – gelukkig heb je wifi van x euro per dag, maar probleem is dat je op je timeline niet kunt zeggen: nou, lief Nederland, ons huis is de komende 3 weken onbewaakt. Is suf.
 • Van je twitter – id
 • Van je whatsapp etc – vreselijk, helemaal als je er bij thuiskomst achterkomt dat je zo ongeveer de huur van je vakantiewoning hebt zitten verwhatsappen
 • Van de hema – snap ik
 • Van de columns die je altijd leest – dat probleem heb ik dan weer niet want ik verzin ze zelf
 • Van je werk – snap ik, je moet eerst een paar dagen afbouwen, voordat je bedenkt dat je in frankrijk, italie of weetikveelwaar zit
 • Van je eigen supermarkt – het is maar een paar keer leuk om door een oversized franse hypermarche op zoek te moeten naar de crackers of eieren of ijsblokjeszakjes
 • Van je fiets – zeker na 20 tolpoortjes, files, vieze wc’s onderweg en dat alles in een auto die zo gaandeweg op een rijdende prullebak gaat lijken

Na een week of wat kom je weer thuis, net een beetje afgekickt van al je immejunkies en oooh wat ben je dan blij. Het was verrukkelijk, echt waar, maar het is ook zo lekker om je helemaal over te geven aan je oude vertrouwde immejunkies. Want hey, zoals je wifi thuis tikt, tikt-ie nergens.


Mail bij nieuw jurkie