9 Aug 2014

Immejurkie's afluisterpraktijken (2014)


Het vakantieparkzwembad. Op de witte plastic ligstoel deed ik wat zuiver beroepsmatige eavesdropping. Afluisteren dus. Weet de letterlijke conversaties niet meer, maakt ook niet uit. Ik geef je een fictieve conversatie tussen twee NL moeders. Klopt ongeveer met het gesprek dat ik eavesdropte.M1: Ik bedoel, honestly, maar dit zwembad is toch een beetje I don’t know, wat vind jij?
M2 Ja, klopt, nice genoeg hoor, maar d’r zou easy nog een paar meter bij kunnen.
M1: Ja, nou ja, whatever, het is ook weer niet zo’n big deal, hoe is het met je kids?
M2: Oh my god de kids, da’s waar ook, was ze even vergeten, don’t believe it, ja nou de kids dus, erg heavy met de ipad, online all the time, ook wel weer relaxed voor mij, kan ik wat vaker een bubbles pakken en wat self-time scoren.
M1: Zeg ik wil niet nosey zijn maar wat deed jouw man ook al weer qua job zeg maar? Zat hij niet in finance ofzo, lekker ergens op de payroll met alle perks? Nice hoor, maar je ziet hem zeker niet zo vaak?
M2: Nee, but hey, de paycheck maakt wel weer wat goed.
M1: I know! Mijn ex is in between jobs trouwens, maar ja such is life, mijn vriend runt zijn eigen business, work hard play hard als je begrijpt wat ik bedoel, zolang hij dat play maar met mij doet haha en niet met een of andere 70 tinten chick. Ik baal wel van al die travel, maar ook dat comes with the job.
M2: I know. Zullen we een bubbeltje doen? Shit, waar zijn de kinderen?

En ouwe immejurkie, ruim 3 jaar in de city van londen gewerkt, nu nog steeds veel internationeel werk, gewoon vanuit Huizen, een EN petekind, deze ouwe immejurkie dacht dat ze recht had op the 'odd word of english', gewoon omdat dat soms makkelijker is en de woorden nog in het geheugen rondcirkelen.
Not dus he, not. Iedereen die een avondlesje EN heeft gehad, zwiept er om de 3 woorden een engels woord doorheen. Waarom? Zeggen ze bij de bakker dan ook: mag ik een half brown? Nee, want dat zou echt stom zijn. Blijkbaar zwiep je alleen met EN in bepaalde situaties. Dat vraagt om wetenschappelijk onderzoek.
Right. Immedressy goes google om eens uit te vinden waarom vrouwen (geen mannen, minder in ieder geval) zo idioot doen met engels. I’ll keep you posted.


Subscribe to Immejurkie by Email

4 Aug 2014

Immejurkie Returns


Geen immejurkies tikken, zelfs niet in je hoofd. Dat is dus gelukt, vier weken lang. Maar Immejurkie Returns. Immejurkie Returns van een luie vakantie ergens in de dordogne, klein parkje, stuk of 5 NL gezinnen met grut tussen de 0 en de 10. Waren ze bij ons ook ooit zo klein? Kan nooit.
Je kent die Andere Nederlanders niet, nooit gezien en je zult ze hierna ook nooit meer zien. Toch zit je allemaal bijna in je blootje op een rijtje bij het zwembad. Dus luister je naar wat ze zeggen en kijk je hoe ze doen. Zelf doe je alvast niet meer helemaal normaal, een tikkeltje te leuk zelfs. Brrr.
In de eerste paar minuten verzin je wat voor werk ze doen en of ze altijd zo tegen hun kind doen. Kind heet Beau. Dus je hoort de halve dag: Bootje, kom nou, gaan we leuk naar een kasteel, nee bootje, die zwemband is niet van ons, wil je ‘m toch? Ja tuurlijk ik vraag wel even AAN DIE GROTE JONGEN (onze zoon) of jij OOOK EVEN de band mag – wil je liever de bal? Oh ja die heeft die jongen net ik vraag wel even AAN DIE etc.
Dan wat lulkoek over de heenreis, het huisje, vorig-jaar-zaten-we-op-de-malediven-maar-dit-jaar-letten-we-toch-op-de-centen ja ooh schatje mama gaat even een boekje lezen, blijf je in het ondiepe en hou je je bandjes om? Die mevrouw (ik) let wel even op want mama gaat even naar het huisje.
Het is de psychologie van het vakantieparkzwembad. Even googelen. Nee hoor. Heeft niemand werk van gemaakt. Kan toch je hele vakantiebeleving bepalen. Ons parkje had ook een bbq-plaats, superleuk. Voor de lol ging ik ’s middags crepes staan bakken op zo’n bakplaat. Recht in de zon, colaatje d’r bij, muziekje in de oren. Stond een keer lekker te bakken met m’n muziekje op, toen ik iemand achter me hoorde praten. Zal wel niet tegen mij zijn, dacht ik. Totdat ik een kinderstem hoorde zeggen: Laat maar mam, ik denk dat die mevrouw geen Nederlands kan. Heerlijk. Nu snap ik ineens waarom onze kinderen de hele dag met oortjes in zitten. Hoor je je moeder niet.
Intussen voltrok zich in een paar seconden de vliegramp. Te groot voor een immejurkie. Ik vind ook dat je het verdriet van iemand anders niet mag afpakken of voor je eigen verdriet mag inzetten. Gepaste afstand is eerbiedig. De beelden van tv weerhielden me wel van de Return of Immejurkie. Zeker leuk gaan zitten doen, terwijl de slachtoffers op 15 km afstand van ons huis op hun naam wachten.
Toch, Immejurkie Returns. Een jaar na de eerste immejurkie. Ook nu een beetje bruiner, beetje dikker, beetje blonder, 1100 pillen en 70 immejurkies verder. Als youp dan toch van de achterkant wil, omdat hij niet van de telegraaf houdt (zou hij ook zo streng zijn voor zijn lezers?), kenne ze mij belle.


Mail bij nieuw jurkie