13 Sep 2014

Politici maken Immejurkie blij


Lees net fantastisch nieuws uit Den Haag!
Het gaat over au pairs.Ik ga me aanmelden als au pair van ons eigen gezin. Dan hoef ik van de minister nog maar 20u per week voor het gezin te werken, mag geen zwaar werk doen, krijg hahaha vergoeding en nog beter: gastgezin moet mijn cursus NL betalen. Misschien krijg ik dan ook eigen huisje in de tuin. Minister Asscher en staatssecr Teeven: wereldidee. Waar kan ik me aanmelden?

8 Sep 2014

Immejurkie heeft wat uit te leggen.


Is een immejurkie een column? Ik leg het uit. Volgens de etymologie ligt de oorsprong van het woord simpelweg in “kolom”, oftewel een verticaal vakje in een krant, gevuld met tekst. Dat is gek. Want als er iets niet in een verticaal en ook nog rechthoekig vakje past, is het wel een immejurkie. Jurkies horen te wapperen. Vroeger zeiden ze ‘cursiefje’, ik hoor het papa nog zeggen. Cursiefje. Columnachtige stukjes zetten ze vroeger in cursief, vandaar. Dan zag je meteen dat het een stukje met een knipoog was. Nu ziet niet iedereen dat.
Vergeleken met cursiefje, is column beter, vind ik. Maar dat rechthoekige he, mensen zijn niet rechthoekig. Alhoewel laatst iemand tegen me zei dat ik nogal vierkant klonk. Moet je ook durven zeggen. Terug naar dat rechthoekige vakje. Immejurkies passen nooit in een vakje, niemand past in een vakje en je mag al helemaal niet iemand in een vakje stoppen. Je mag wel even iets in een vakje zetten, iets wat je opvalt, zoals dat mooizeggen. Of iets anders dat een groep mensen kenmerkt. Ik heb ook weleens de dokter met de loodgieter vergeleken. Dokter kreeg de slappe lach. En de grap met de LinkedIn Endorsements krijgt al maanden elke dag weer nieuwe pageviews.
D’r zitten geen personen in dat columnvakje, tenzij ze er zelf in gaan zitten. En als er al iemand in zit, ben ik het meestal zelf. Dat is heel wat dapperder, dan iemand anders in een vakje te schuiven.
Tot zover de uitleg van het woord column. Ik ga intussen met de layout van de site aan de slag, eens kijken of we van dat rechthoekige afkunnen en de boel in een smiley kunnen slingeren.Mail bij nieuw jurkie