27 Sep 2014

Immejurkie doet Pittig

Vandaag doen we pittig. In de zin van: vandaag behandelen we het hoofdstuk “Pittig”. Daar kan ik wel wat mee. Pittig komt etymologisch van pit, dus van kern, zaad, essentie, daadkracht. Ik vink eerst even Pittig Jurkje af, want dat gaat volgens google over strak, kort, zwart, leer of latex. Kleine 800.000 hits. Daar gaat het dus niet over. Door naar pittig ding. Moet je kijken wat er gebeurt, m’n browser loopt er gewoon van vast:

Maar goed, ik kan het zelf ook wel bedenken. Man of vrouw? Klopt, vrouw. Mannen zijn niet pittig, vrouwen wel. Als ze je pittig noemen, moet je je afvragen of dat wel een compliment is. Een man is niet pittig, maar dóét pittig. Stelt pittige toetsvragen bijvoorbeeld. Of voert een pittige discussie. Pittig gaat ook over het weer: pittig buitje. Niet over een orkaan, dat zeg je niet: pittig orkaantje. Wel over een Grote Prestatie, zoals een pittige triathlon. Als een man dan zegt dat het pittig was, heeft hij waarschijnlijk net 1.5km gezwommen, 40km gefietst en 10km gerend. Dat hij dan ‘pittig’ zegt, betekent dat hij eigenijk wel wat meer gewend is, maar dat dit ook behoorlijk pittig was. Hij is nog de baas over de situatie, dat is wat hij bedoelt met dat pittig.
Een vrouw hoor je nooit zeggen: nou, de bevalling was wel pittig. Nee, een bevalling is gewoon loeizwaar, daar is geen woord voor en al helemaal geen mannenwoord. Dan zou het namelijk iets van Iron Woman (denk triathlon) of BabyAthlon of SuperAthlon (dat ‘athlon’ is grieks voor wedstrijd – niet dat een bevalling een wedstrijd is) heten. Maar nee, wij doen gewoon een bevalling, alsof het kind er zo uitkukelt.
Bij kinderen die ik ken was pittig in het voorjaar nogal in (tegen dat je het overneemt, loop je achter). In de politiek dan. Jahoor, 1.7mln hits, met een piek in de zomer van 2014. Dat belooft nogal wat daadkracht, al die pittige politiek. Het worstelen, knokken, zelfs het mooizeggen is voorbij. Een pittige herfst, mensen, dat is wat we krijgen. Maak niet eens uit waar het over gaat, niet iets ergs, erge dingen overstijgen ‘pittig’. Ebola is niet pittig. Ebola is een catastrofe. Oorlog is niet pittig. Oorlog is een catastrofe. Maar gewone politiek, jongen, pittig, totaal pittig.

 Ps ik hou wel even in de gaten welk woord in de herfst in is bij kinderen, dan kunnen we dat alvast in ons voorjaarsvocabulair opnemen.

21 Sep 2014

Immejurkie, OndernemersJurkie en de Stoofpeertjes

Zelfs als ik zeg dat perfect gare stoofpeertjes uiterlijk en qua substantie iets van orgaanvlees hebben, vinden ze ze lekker. Zovan: wil jij nog wat lever? Dan nog zijn ze verrukkelijk. Het is ook het proces. Ambachtelijk, op het knusse af. Je huis ruikt naar kaneel, suiker en die peertjes zelf. De ultieme balans in je leven als totaal: gelukte stoofpeertjes. Komt ook een beetje door het woord, stoofpeertje. Het is een zacht, schattig, bijna knuffelig woord met blije klinkers.
Ik ben er gigagoed in, stoofpeertjes. Soms denk je: zal ik dan maar stoofpeertjes gaan maken voor de kost? Volg m’n passie en zet een keten van stoofpeertjesverkooppunten op. Ze zeggen dat als je je passie volgt, je succes krijgt. Goed, ik sluit een contract met de Lidl ofzo en sla aan het schillen. Dan heb je full-time die ultieme zoete balans in je leven. Plus dat succes. En geld, veel geld. Maar vooral geluk: ook voor al die klanten die de robijnrode stoofpeertjes op tafel zetten. Die kopen bij onze stoofpeertjescentrale knus geluk. Zou ’t lukken of moet ik gewoon blijven werken?
Kweenie. Ik denk dat een full-time stoofpeertjesbestaan er toch niet in zit. Best, iedereen maakt elke dag wel ploeteruren. Maar als je dan een stoofpeertjesmoment beleeft, dan begin ik te begrijpen wat ze bedoelen met Genieten Van Het Nu.
OndernemersJurkie bemoeit zich er mee
Kom, Immejurkie, we zitten hier niet in de Happinez of de Flow of hoe die blije bladen ook heten. Je moet groot denken. We bouwen gewoon een keten van stoofpeertjesverkooppunten in Nederland. Kwestie van tijd of we hebben meneer Mistry van Tata Group aan de skype om ze ook in India te lanceren. Lekker, curry en naan met stoofpeertjes. Keer 1,2 miljard. Ziejewel, OndernemersJurkie aan en de dollars staan al voor je nieuwe IBAN deur te trappelen. Het is ook echt makkie: alles past bij stoofpeertjes. Babi pangang of gebakken slang. Of sushi. Of eeh... hamburger of pizza. Vooruit, nog eentje dan: taco’s. Niet met walvis, dat mag niet. Tenzij het wetenschappelijke stoofpeertjes zijn.

Dus kom, Immejurkie, we kunnen het. En als het ons is gelukt, dan maak ik een boek van je.

Mail bij nieuw jurkie