8 Feb 2015

KoudeKermisKunst


De Rijksoverheid doet aan subsidie voor vanalles en nog wat. Stel je bent beeldend kunstenaar en je hebt iets gemaakt. Dat kostte giga veel tijd, het moest steeds overnieuw, dus je kon niet ook nog ergens geld gaan verdienen met iets anders dan kunst. Dan kun je subsidie krijgen. Van die subsidie leef je en maak je kunst.
Potdorie - nou koopt niemand het. Zit je dan. Op een dag dient zich een koper aan. Die heeft geen geld om kunst te kopen, maar wil dat wel. Jouw kunst, die jij met subsidie hebt gemaakt. De koper is hebberig en denkt: weet je wat, ik ga een renteloze lening afsluiten bij de Rijksoverheid om die met rijkssubsidie gemaakte kunst te kopen. Koper profiteert van de Kunstkoopregeling, tot een verrukkelijk maximum van EUR 7.000. Er zijn een paar voorwaarden, waarvan wat mij betreft de opmerkelijkste is dat de kunstenaar van na 1945 moet zijn en nog moet leven. Oja en je kunstwerk moet niet al een keer eerder verkocht zijn. Vette kans. Je moet ook geen goedkoop spul leveren, want iets van onder de EUR 450 komt niet in aanmerking voor de Kunstkoopregeling. Lees de volgende zin goed en denk er even rustig over na. Met subsidie van de rijksoverheid koop je kunst die is gemaakt met subsidie van de rijksoverheid.
Sta ik mooi voor gek met m’n columns waar ik een pietepeuterig eurootje voor vraag en dat nog rethorisch ook. Ik maak het even nog wat erger: de komende 4 jaar krijgen de Podiumkunsten EUR 116 miljoen. Wil je in ons eigen Huizen een paar euro’s van de jaarlijkse ruim EUR 1 miljoen cultuursubsidies ontvangen, dan moet je OF in de bieb werken, OF meedoen aan de KunstPickNick (never heard of) OF bijvoorbeeld in de bios aan de slag.
Nergens zie je staan: x euro voor grensoverschrijdende, nimmeraflatende, waargebeurde dan wel waarverzonnen columns. Toepassen van taal is kunst, maar ik zoek nu dus het vakje “Columns Subsidie”. Is er niet.
Ik zit gratis kunst te leveren. Mij best, columns schrijven deed ik tot nog toe niet om of voor het geld. En dan: l’art pour l’art, dat kan extra goed voelen, of noest, of bar of oer. Dat doet het ook wel, maar als ik die subsidiebedragen zie, voelt dat Immejurkies of Je Bent Nog Zo Jongs tikken toch een piepklein beetje als KoudeKermisKunst.

Mail bij nieuw jurkie